- Autoritatea de concurență din Marea Britanie acuză Google de tactici anticoncurențiale pe piața de publicitate
- Progrese semnificative în înțelegerea depresiei
- Salvarea pădurilor presupune mai mult decât a planta copaci
- Sérgio Mendes, legenda braziliană a bossa nova, a murit la vârsta de 83 de ani
- Cel mai rapid supercomputer din lume își depășește limitele
“România educată” vine cu burse pentru elevii de nota 4
În conformitate cu noile reguli stabilite prin ordinul emis de ministrul Educației, Ligia Deca, niciun elev din loturile lărgite de pregătire pentru olimpiadele internaționale nu va mai beneficia de burse în acest an școlar și în viitor. Cu toate că în anul școlar precedent acești elevi primeau burse de performanță, cea mai înaltă formă de bursă școlară prevăzută de lege, ei au fost excluși din categoria beneficiarilor de burse.
În plus, conform noilor reguli, elevii olimpici internaționali din loturile restrânse, care nu obțin premiile I, II sau III la olimpiadele internaționale, vor primi doar burse de merit, așa cum prevede legea învățământului Deca-Iohannis. Aceste modificări au fost adoptate recent și au intrat în vigoare la data de 12 septembrie 2023, odată cu publicarea lor în Monitorul Oficial.
Ordinul anterior emis în 2022 stipula clar că bursele de performanță se acordă elevilor care fac parte din loturile de pregătire organizate de Ministerul Educației pentru competițiile internaționale, iar cuantumul bursei de performanță era de 500 de lei pe lună în anul școlar precedent.
În noua metodologie-cadru adoptată pentru bursele școlare pentru anul 2023-2024 și pentru anii următori, semnată de Ligia Deca în calitate de ministru al Educației, doar elevii din loturile restrânse la olimpiadele internaționale vor fi recompensați cu burse de merit. Lotul lărgit, care include mai mulți elevi, nu mai este luat în considerare. Pentru a clarifica, aproximativ 25 de elevi fac parte din loturile lărgite, în timp ce loturile restrânse includ aproximativ 15 elevi, conform regulamentului specific pentru anul 2023.
În consecință, aproximativ 10 elevi care primeau burse de performanță în anul școlar precedent nu vor mai primi acum niciun ajutor financiar, iar dintre aceia din loturile restrânse, doar cei cu premiile I, II sau III vor fi calificați pentru burse de excelență olimpică, restul urmând să primească burse de merit.
Aceeași lege și aceeași metodologie, care se încadrează în contextul “Reforma România Educată,” stabilesc că toți elevii care se află în primele 30% din clasă, indiferent de media lor, sunt eligibili pentru burse de merit. Această decizie se bazează pe ideea de a susține elevii care obțin cele mai bune rezultate în fiecare clasă, fără a compara medii care variază semnificativ între școli.
Valoarea minimă a bursei de merit în acest an școlar este de 450 de lei pe lună, iar toți elevii cu o medie de 9,50 sau mai mare sunt incluși în această categorie. Această decizie a fost introdusă ca urmare a dezbaterilor publice și a criticilor primite de Ministerul Educației în acea perioadă.